top of page

Calitatea Aerului In Poiana Marului

   Calitatea aerului de munte este asigurata de patru componente esentiale: ozonul , ionizarea negativa,aerosolii naturali si puritatea. Sa vorbim acum cite putin despre fiecare. Mai intii despre 

1.Ozon

   Ozonul este cel mai curat oxidant ÅŸi dezinfectant. Poate distruge majoritatea bacteriilor ÅŸi viruÅŸilor din apa ÅŸi din aer . Este creat din combinarea a 3 molecule de oxigen, avind formula chimica O3. La munte, ozonul are un rol determinant in purificarea aerului distrugind virusii, sporii si bacteriile din atmosfera.  Practic, ozonul sterilizeaza aerul asa cum se sterilizeaza instrumentele medicale prin fierbere.  Datorita acestei proprietati,  in toata lumea, ozonul se foloseste in domeniul medical ca dezinfectant pentru aer sau apa, folosindu-se pe scara larga pentru oxigenarea ÅŸi curăţarea sângelui, activarea funcÅ£iilor celuare, descompunerea antibioticelor si a steroizilor.  Dar, daca pentru obtinerea ozonului in mai toata lumea se folosesc aparate costisitoare, aici, in Muntii Banatului,  ozonul se gaseste in stare naturala. Asadar, la Poiana Marului din Caras Severin faceti gratis baile de ozon pe care vedetele americane dau bani grei. Nu mai trebuie sa dati bani nici pe injectiile intravenoase germane si nici sa suportati  insuflatiile rectale  cum fac locuitorii din alte parti ale lumii. Toate  chestiile acestea ciudate se inlocuiesc la Poiana Marului cu o inspiratie simpla de oxigen imbogatit, adica de ozon. Daca vei inspira aici  citeva zile, o saptamina chiar vei descoperi ca ai facut primii pasi pentru eliminarea celulitei, a retenÅ£iei hidrice, reducerea depozitelor de grăsime, tratarea problemelor articulare ÅŸi a eczemelor. Vi se pare o aiureala? Ei bine,  nu este. Totul se reduce la arderile interne de la nivelul celulelor cu ajutorul acestui oxidant natural.  Daca nu aveti incredere in cele scrise de mine, documentati-va  despre ozonoterapie pe Google .

2.Ionizarea negativa a aerului 

            In urma cu 10 ani. niste specialisti francezi au constatat ca  ionizarea negativa a aerului din Poiana Marului este mai mare decit cea inregistrata in statiunea Davos din Elvetia sau in punctul de cadere al apelor Cascadei Niagara. Veridicitatea acestei informatii a fost atestata de documente stiintifice, dar acest lucru e mai putin important.Important este ca la Poiana Marului este el mai bun aer din Muntii Banatului si acest fapt este confirmat de inima, plaminii si creierul fiecarui turist.

       De fapt, ce sunt ionii  negativi?

Ionii negativi au fost supranumiti si vitaminele aerului, deoarece stimuleaza si armonizeaza majoritatea proceselor vitale, dar si pe cele din sfera psihicului si a emotionalului. In prezenta acestor ioni, sistemul imunitar este extrem de activ, asimilatia se regleaza de la sine, circulatia sanguina se intensifica, in timp ce procesele de regenerare sunt stimulate.

     Rolul ionilor negativi:.
– contribuie la usurarea trecerii oxigenului din aer in sange, prin membrana celulelor pulmonare, ionii negativi contribuind in acest fel  la prelungirea vietii, la longevitate;
– ionizarea negativa influenteaza favorabil ritmurile respiratorii si cardiace;
– influenteaza favorabil  tulburarile endocrine de tot felul sau cele de metabolism;
– ionii negativi exercita actiuni  calmante asupra cortexului cerebral, facilitand somnul si relaxarea;
– de asemenea, ionii negativi, prin stimularea producerii de serotonina, regleaza somnul si buna dispozitie.

Toate argumentele de mai sus fundamenteaza explicatia  ca în unele localitati sau locuri (mai bogate în ioni negativi) ne simtim mai bine din punct de vedere al tonusului fizic si psihic, iar în altele (mai sarace în ioni negativi) devenim mai apatici si mai morocanosi. La fel s-ar explica si faptul ca la munte se doarme în general mai bine si mai profund decât la ses sau la mare.

Pe deasupra,  ionii negativi  exercita efectele cele mai fericite asupra organismului si-l influenteaza direct in ceea ce priveste longevitatea. In lume sunt recunoscute anumite colectivitati de oameni  pentru media de viata inaintata. Aceste colectivitati sunt situate in zone muntoase cum sunt Caucaz, Anzii Ecuatoriali, Himalaya. Ei bine in locurile in care traiesc aceste colectivitati concentratia de ioni negativi in aerul atmosferic este  foarte ridicata (intre 1500 si 4000 ioni/cm cub) spre deosebire de marile orase unde regasim doar 150 de ioni/cm cub.

3.Aerosolii naturali –

Aerosolii sunt particule de dimensiuni mici (pana in 10 microni). obtinute din combinarea unui mediu gazos cu o substanta solida sau lichida fin dispersata. Aerosolii au avantajul ca se sedimenteaza lent, se resorb rapid prin bronhii si pot strabate un strat subtire de lichid fara a se dizolva. Datorita acestor proprietati, specialistii din domeniul medical au inventat aerosolii artificiali care sunt substante medicamentoase care sunt introduse prin diferite infuzii la nivelul cailor respiratorii.

​

  La Poiana Marului si, in general la munte, noi vorbim de aerosoli naturali, asa zisi aerosoli de padure. Acestia  sunt formati dintr-un centru invelit de o pelicula de apa sau dintr-o particula de polen, la care se adaugă ÅŸi uleiurile volatile provenind de la păduri, în special de la cele de răşinoase. Vara este propice curelor de aerosoli montani, deoarece in sezonul calid, căldura emisă de radiaÅ£iile solare face ca bradul, pinul ÅŸi molidul să emane o cantitate mai mare de vapori decât în celelalte sezoane. În primul rând, aerosolii montani sunt recomandaÅ£i persoanelor cu diverse tipuri de tulburări de ordin psihic, cum sunt stresul accentuat, sindromul de oboseală cronică ÅŸi stările depresive asociate cu insomnii. De asemenea, vaporii conÅ£inuÅ£i de aerul de la munte au efect benefic ÅŸi asupra stării fizice individuale. Uleiurile volatile emise de acele de răşinoase au un puternic efect antiinfecÅ£ios, de aceea curele montane sunt indicate celor care suferă de amigdalite, otite,rinofaringite, tuberculoză.

bottom of page